Omurga Cerrahisi
Omurga Cerrahisi Nedir?
Omurga Cerrahisi, kapalı olarak artroskopik yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Ortalama 7 mm’lik cilt kesisi ile gerçekleştirilen bir operasyon olduğu için minimal invazif bir cerrahi işlemdir. En çok bel-bacak, boyun-kol ağrılarına neden olan fıtıklar, sinir sıkışmalarına neden olan darlıklar veya omurgada kanal darlıklarında kullanılan bir yöntemdir.
Omurga Cerrahisi Avantajları Nelerdir?
Açık ameliyata göre avantajları oldukça fazladır.
- Doku travması daha az yaşanır.
- Kan kaybı daha azdır.
- Enfeksiyon gelişme riski düşüktür.
- Olası komplikasyon gelişme riski düşüktür.
- Ameliyat sonrası ağrı daha az olur.
- İyileşme süreci daha kısadır.
- Lokal anestezi ile işlem yapılabilir.
- Günlük aktivitelere dönüş süresi daha kısadır.
Omurga Cerrahisi hastanın anatomisine uygun şekilde gerçekleştirilir ve tekrar ameliyat ihtiyacı gelişme olasılığı oldukça düşüktür. Geleneksel cerrahi yöntemlere göre de bazı farkları bulunmaktadır.
- Endoskopa bağlı kameralar üstün görüş açısı sağlar.
- 7 mm’lik kesiler açılır ve yara oluşumu en aza indirilir.
- Kapalı olarak yapılan bir işlem olması sebebiyle kas ve dokulara zarar verilmez. Bu nedenle, oldukça güvenli bir işlemdir.
Omurga rahatsızlıklarında ilk olarak cerrahi dışı yöntemlerin denenmesi önerilmektedir. Bu yöntemlerden başarılı sonuç elde edilemediyse cerrahi yöntemler tercih edilmektedir.
Omurga Cerrahisi kimler için uygulanır?
- Sinir köklerinde ağrı, uyuşma ve güçsüzlük gelişen kişiler,
- Cerrahi dışı yöntemler sonrası şikayetleri geçmeyen kişiler,
- Bel ve boyun fıtığı olan kişilerde başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.
Omurga Cerrahisi Nasıl Uygulanır?
Endoskopik yöntemler, tanı amaçlı kullanılırken günümüzde tedavi amaçlı da kullanılır duruma gelmiştir. Endoskopik Omurga Cerrahisi, kronik ve tekrarlayan ağrılardan kurtarmak amacıyla geliştirilmiştir. Küçük kesiler ve özel kameralı aletler sayesinde ameliyat gerçekleştirilmektedir.
Endoskopik omurga cerrahisi sırasında önce iğnenin yerleştirileceği yer tespit edilir. Ardından, disklerde fıtıklaşmayı gidermek için özel bir alet kullanılır. Endoskop ucundaki kamera sistemi ile görüntü ekrana yansıtılır ve işlem sırasında tüm süreç takip edilir. Böylece, yapılan işlemler gerçek zamanlı olarak da kontrol edilebilir.
Hasar gören diskin yeniden canlanması sağlanır ve böylece diskteki kan dolaşımı iyileştirilir.